Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cvičení na balančních podložkách

8. 10. 2009

Cvičení na balančních podložkách

Balanční čočky s masážními výstupky jsou ideální pro zlepšení koordinace a pohyblivosti.
Velmi vhodné jsou také pro relaxaci, masáž nohou, prostorovou orientaci a posilovací cvičení.

Všechny tyto jejich výhody můžeme využít při cvičebních lekcích, ať už se jedná o kalanetiku, power jógu, body- styling a další typy cvičení.

Cvičení na balančních čočkách by mělo probíhat naboso, aby byly zachovány masážní a stimulační účinky cviku a zároveň tím zvýšíme náročnost balančních pozic. Při cvičení je potřeba hlídat správné držení těla – podsazení zadečku, vtažení bříška, a pokud procvičujeme paže, kontrolovat i ramena, aby byla stažena dolů, lopatky k sobě a hlava v prodloužení páteře.

Rovnovážné cviky provádíme jak na jedné, tak i na obou nohách (můžeme použít i 2 balanční podložky), ve výdrži nezapomeneme dýchat, správné dýchání sledujeme i při jednotlivých úkonech – práce svalu probíhá zpravidla ve výdechu!

Pokud při kleku budeme podkládat kolena, je potřeba vzít v úvahu možné onemocnění koleních kloubů, stimulace masážních výstupků je v této pozici poměrně silná a pokud působí bolest v kolenou, měli bychom tuto pozici vynechat, případně balanční čočku nahradit overballem!

Další pozicí pro balanční cviky je sed na balanční čočce – roznožný, turecký apod., kdy můžeme zapojit i zádové svaly a posilovací cviky horních i dolních končetin.

Při posilování na podložce můžeme balanční čočky využít k vypodložení zadečku, tak, aby bedra spočívala na podložce a nedocházelo k prohnutí zad v oblasti bederní páteře. Stejná pozice může být výchozí i pro závěrečné protahovací a relaxační cvičení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář